Buffl blog

Marjolein Waals. Er is geen bedrijfsonderdeel waar ze niets vanaf weet.

Als jonge meid van 19 jaar oud zoekt Marjolein Waals de weg naar Reek. Want daar zit een bedrijf dat past bij de mentaliteit die haar met de paplepel is ingegoten: niet zeuren, maar doorpakken! Werken wilde ze. Hard werken en slim werken. En dat heeft ze vanaf het moment dat ze bij VAEX aan de slag ging dan ook gedaan. Er is geen bedrijfsonderdeel waar ze niets vanaf weet. Hoog tijd om in te zoomen op de visie van deze zeer gewaardeerde duizendpoot.

 

Vertel eens: hoe ging het verder toen je de weg naar Reek eenmaal had gevonden?

In mijn beginjaren bij VAEX heb ik zoveel mogelijk verschillende werkzaamheden opgepakt. Achter de receptie, als directiesecretaresse, binnen interne projecten, of ik ging met collega’s en klanten de weg op. Alles om kennis en ervaring op te doen. In 2015 vroeg Pim me om VAEX The Truck Traders mee op de kaart te zetten, en dan met name de bedrijfsstructuur. We begonnen met drie collega’s in een bouwkeet, maar groeiden al snel door tot een bedrijf met meer dan veertig werknemers, verschillende afdelingen en een eigen werkplaats. Genoeg te doen! Ik kreeg ook de ruimte om dingen te doen. Dat vertrouwen heeft me veel gebracht. Het zorgt ervoor dat ik dingen durf te proberen. ‘Gewoon doen, ‘t komt altijd goed.’ En eerlijk gezegd is dat ook meestal zo. Niet altijd zonder vallen en opstaan, maar daar leer je meer van dan door stil te zitten. ‘We gaan het gewoon doen’, zo dachten we ook over BUFFL Customizers. Sinds 2019 ons eigen merk binnen de truckinterieurs, waar ik sinds kort deel uitmaak van de directie. Dat brengt nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee. Ik ben nog lang niet uitgeleerd!

 

Welke ontwikkeling heeft VAEX de afgelopen jaren in jouw ogen doorgemaakt?

Ik maakte kennis met VAEX als een supersterk bedrijf, waar keihard gewerkt wordt. Met Dirk en Pim als dé experts op het gebied van biggen, varkens, handel en transport.  Maar al snel merkte ik dat er aan de achterkant qua bedrijfsorganisatie nog flinke uitdagingen lagen. Pim en Dirk liepen rond met een Nokia 3310, in hun mailbox stonden standaard honderden ongelezen e-mailberichten, en een website? Puur geldklopperij! Vooral Pim was heel uitgesproken: ‘Zo draait het ook.’ We gingen regelmatig een gezonde discussie aan, die soms uitliep op een hevige strijd. Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk is VAEX de afgelopen jaren flink geautomatiseerd en hebben we geïnvesteerd in de juiste systemen, afdelingen, collega’s en samenwerkingspartners. Dat heb ik zeker niet allemaal alleen gedaan, maar het maakt me wel trots dat ik kan zeggen dat er nu een bedrijf staat waarvan zowel de voor- als de achterkant klopt. En juist door de structuur áchter de schermen, komt iedereen makkelijker en verder vooruit.

 

Wat is volgens jou typisch VAEX?

Makkelijk, dat zijn de mensen die er werken. VAEX groeit, omdat onze mensen groeien. Zowel individueel, als in teamverband. Kansen krijgen en kansen pakken, daar draait het om. En bij VAEX valt dat vaak samen. Er is veel aandacht voor de teamsfeer. Toen ik hier net werkte, stond ik versteld van het aantal borrelmomenten, het kerstpakket en het skiweekend. Dat overigens meer voelde als een vriendenweekend dan als een personeelsuitje. Maar ook op de werkvloer voel je dagelijks de positieve ‘vibe’. We staan als collega’s voor elkaar klaar en zien elkaar écht. En we zijn eerlijk. Pim zei ooit tegen me: ‘Wat je thuis aan de keukentafel over je werk vertelt, vertel dat ook tegen mij. Positief én negatief.’ Die openheid siert VAEX.

 

En waar staan VAEX en jij over vijf jaar?

Ik hoop én denk dat The Truck Traders en BUFFL dan samen onder één dak zitten. De plannen daarvoor liggen namelijk al op de plank. Op die manier kunnen we ons totaalconcept voor een complete truck nog beter en efficiënter realiseren. Verder hoop ik gewoon dat we dit prachtige bedrijf blijven, met dit fijne en gemotiveerde team. We gaan zeker nieuwe dingen ondernemen. Maar welke? Dat is lastig te voorspellen. Als ik een week op vakantie ben geweest, sta ik er vaak al van te kijken wat er in de tussentijd is opgestart. Laat staan de komende vijf jaar. En wat mezelf betreft? Ik ben niet zo’n langetermijndenker. Op het moment ben ik een zeer tevreden mens, zowel privé als zakelijk. Als de komende vijf jaar een kopie worden van de afgelopen vijf, dan teken ik daar onmiddellijk voor!

 

Wat je nog niet wist over Marjolein:
Lievelingseten? Alles! Maar vooral de Italiaanse keuken.
Lievelingsdier? Natuurlijk een BUFFL
Beste eigenschap? In oplossingen denken.
Slechtste eigenschap? Het laatste woord willen hebben.
Grootste wens? Sneller op mijn werk zijn. Nu rijd ik een uur, vanuit Asten
Favoriete vrachtwagen? Hoe kan het ook anders: een Scania
Grootste ergernis? Blijven hangen in het verleden. We moeten vooruit.